Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα μέσα από τους τίτλους των άρθρων

Με βάση τους τίτλους των άρθρων που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο (Μάρτιος 2021), γράφουμε ένα κείμενο για την κατάσταση στην Ελλάδα  (κοινωνική, πολιτική, οικονομική κ. λ π). 

Σχήμα: Τα πρώτα θέματα που μας έρχονται στο μυαλό σήμερα...

 

Μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων και τους τρανταχτούς τίτλους τους καταγράφεται καθημερινά η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Πρώτη είδηση είναι η πανδημία, ο αριθμός των κρουσμάτων, η πίεση στα νοσοκομεία αλλά και ο αγώνας δρόμου της πολιτείας για τον εμβολιασμό των πολιτών. Τα πρωτοσέλιδα, επίσης, επικεντρώνονται στο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, με αφορμή καταγγελίες του καλλιτεχνικού κόσμου, και με ιδιαίτερη αναφορά σε σκάνδαλο παιδεραστίας. Ακόμη, οι πολιτικές ειδήσεις αναφέρονται κυρίως στις αποφάσεις της κυβέρνησης και στα μέτρα για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης, του τουρισμού, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά. Τέλος, παρόλο που η οικονομική κρίση και η φτώχεια επιδεινώνονται συνεχώς και οι περισσότεροι επαγγελματίες αλλά και εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση, ωστόσο οι οικονομικές ειδήσεις βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. 
                                                                                                                                             Νικολέτα Ν. 

Το βασικό θέμα που απασχολεί τον κόσμο σήμερα είναι οι εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό. Για αυτόν τον λόγο ένα τεράστιο μέρος των ειδήσεων απευθύνεται στους ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν για την πανδημία. Οι ειδήσεις αυτές έχουν διάφορες πτυχές, μιας που η κατάσταση επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή μας. Για παράδειγμα, την εκπαίδευση, καθώς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί με τις εξετάσεις, τις πανελλήνιες κ.λπ. Ένα διαχρονικό θέμα που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η μόδα και η ομορφιά και έτσι βλέπουμε πολλά σχετικά άρθρα. Ακόμη, στη χώρα μας συμβαίνουν τραγικά πράγματα, όπως σεισμοί σε διάφορες περιοχές, πυρκαγιές αλλά και αστυνομική βία απέναντι στους πολίτες. Σε πολλούς χώρους, όπως στο θέατρο, έχουν βγει στο φως περιστατικά σεξουαλικής βίας. Επομένως, ένα τεράστιο κομμάτι των ειδήσεων αναφέρεται σε αυτό. Η σημερινή κοινωνία δεν είναι ασφαλής για κανέναν. Με όσα στοιχεία διαθέτουμε, εικάζουμε ότι όλοι βρισκόμαστε σε κίνδυνο είτε για την υγεία, ή για την σωματική μας ακεραιότητα. Ενώ έχουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά, φαίνεται να τα χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο και να μένουμε χρόνια πίσω…                                                                                          Ολίνα Σ. 
 
Οι σελίδες του έντυπου τύπου σήμερα μεταφέρουν ειδήσεις και πληροφορίες για τις διεθνείς και εθνικές εξελίξεις όπως για τις πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορα μέρη της γης π.χ. Συρία και για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Για την πανδημία που πλήττει πολλές χώρες του κόσμου, για τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς και για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είτε με την καραντίνα είτε με τον εμβολιασμό. Για τις κοινωνικές αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας μας και τις αποτρόπαιες πράξεις είτε ενάντια στον ίδιο άνθρωπο είτε ενάντια στη δημοκρατία. Για τις οικονομικές εξελίξεις της χώρας μας και την ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους, για τις κλιματικές αλλαγές, την μόλυνση του περιβάλλοντος και τους σεισμούς στην χώρα μας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα το ενδιαφέρον πολλών εντύπων μονοπωλούν τα καλλιτεχνικά γεγονότα, η μόδα ,η κοσμική κίνηση και διάφορα τηλεοπτικά σόου. Διαβάζοντας όλα αυτά τα νέα του σημερινού κόσμου το σώμα μας αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις και εύκολα νιώθουμε πίεση, άγχος, φόβο και στεναχώρια. Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας πυροδοτούν κάποια δυσφορία… 
                                                                                                                                            Μαριλένα Τ. 
 
Τα άρθρα των τίτλων των εφημερίδων δείχνουν την κατάσταση της Ελλάδας το 2021. Συγκεκριμένα, ένα σημαντικό θέμα είναι ο ιός που έχει ταλαιπωρήσει τόσο κόσμο εδώ και έναν χρόνο. Ωστόσο αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η λεκτική και σωματική παρενόχληση από ανθρώπους στον χώρο του θεάτρου και όχι μόνο. Χρόνιο πρόβλημα αποτελεί και η οικονομική κρίση. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι η βία που κυριαρχεί στην κοινωνία από τους αστυνομικούς.                                                                                                                                                   Εβελίνα Τ.
 
Μεγάλες εταιρίες σε όλον τον κόσμο είχαν τεθεί σε πλήρη ισχύ έτσι ώστε να παράξουν εμβόλια για τον νέο κορονοϊό και μετά από έναν χρόνο τα κατάφεραν. Ωστόσο παρόλη την αποτελεσματικότητά που τους αποδίδουν οι επιστήμονες κάποιοι τους αμφισβητούν ως προς τις νέες μεταλλάξεις του ιού και όλα αυτά την ώρα που ο εγκλεισμός δεν φαίνεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα και τα κρούσματα στην Ελλάδα πολλαπλασιάζονται. Λόγω του ιού αυτού οι τελικές εξετάσεις Γυμνασίων και Λυκείων ακυρώθηκαν και οι πανελλαδικές άλλαξαν ημερομηνία καθώς μειώθηκε και η ύλη στην οποία θα εξεταστούν οι απόφοιτοι. Η προκλητικότητα της Τουρκίας στα Ελληνικά χωρικά ύδατα έχει υποχωρήσει σχετικά, ενόψει της κοινής άσκησης που θα διεξαχθεί σε ξηρά και θάλασσα με στόλους της χώρας μας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ελλάδα με οχήματα UAV, η κυβέρνηση αναρωτιέται ποιάς χώρας φρεγάτες θα ήταν το προτιμότερο να αγοράσει και ποιο θα είναι το νέο Ελληνικό όπλο το οποίο θα αντικαταστήσει το παλιό G3. Επιπλέον η Ελλάδα καθώς και όλη η περιοχή των νοτίων Βαλκανίων υποφέρει από ισχυρούς σεισμούς στις Βόρειες και κεντρικές περιοχές της Ηπείρου με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και πολλούς να κοιμούνται έξω, σε σκηνές και αντίσκηνα.                                                                      Αριστοτέλης Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου